U Francuskoj će narednog meseca biti održani parlamentarni izbori, dva meseca posle predsedničkih, a prve anktete ukazuju na izjadnačenu snagu saveza okupljenih oko predsednika Emanuela Makrona i levičarskog lidera Žan-Lika Melanšona.

Francuzi će 577 poslanika birati 12. juna, a ako niko ne dobije većinu glasova biće održan drugi krug 19. juna.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će Nova narodna ekološka i socijalna unija (NUPES), okupljena oko Melanšona, u prvom krugu dobiti između 27% i 31% glasova.

NUPES čine različite partije krajnje levice, levog centra i ekološke stranke. Pored Melanšonove Nepokorene Francuske, tu su i Zeleni, Socijalistička partija i druge manje stranke.

Savez Zajedno (Ensemble), koji okuplja partije predseničke većine, prema anketama ima podršku između 26% i 27% birača.

Tu koaliciju čine Makronova Republika u pokretu (LREM), koja je početkom maja promenila ime u Renesansa, Demokratski  pokret (MoDem) i Horajzon.

Ukoliko bi NUPES dobio više glasova u prvom krugu, to bi moglo negativno da se odrazi na Makronovu parlamentarnu većinu, jer bi moglo da utiče na birače da glasaju za kandidate za koje smatraju da imaju veću šansu da pobede.

Za krajnje desnu partiju Marin Le Pen Nacionalno okupljanje glasalo bi između 20% i 23% Francuza, a desničarska partija Ponovno osvajanje Erika Zemura između 5% i 6%.

Savez desnog centra koji predvode Republikanci i liberalna Unija demokrata i nezavisnih (UDI) imaju oko 10% podrške.

Istraživanje za prvi krug glasanja, međutim, ne mora da tačno prikaže odnos snaga u budućem sazivu parlamenta.

U drugom krugu birači obično daju prednost partijama centra, što Makronu daje znatnu prednost.

Prema istraživanju agencije Elabe, savez Zajedno će imati između 290 i 330 poslanika, NUPES između 160 i 185, a Nacionalno okupljanje između 35 i 65.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com