Nemačka se neće oslanjati na da će Rusija ispuniti obećanja koja daje, rekao je jedan vladin zvaničnik nakon što je Moskva ponudila da dozvoli izvoz pšenice iz ukrajinskih luka u zamenu za popuštanje sankcija.

Rusija je spremna da obezbedi humanitarni koridor kojim će brodovi sa hranom napustiti Ukrajinu u zamenu za ukidanje nekih sankcija, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko 25. maja, prenosi ruska novinska agencija Interfax.

Međutim, visoki zvaničnik u Berlinu odbacio je predlog Moskve. "Iskreno rečeno, kada govorimo o predlogu koji dolazi od ruskog predsednika, moramo da se zapitamo koliko je ozbiljan", rekao je za EURACTIV.de.

Kako je dodao, bilo koja ruta kojom se kreće pošiljka žita iz ukrajinskih luka morala bi da bude pouzdano i efikasno obezbeđena da bi se osiguralo da brodovi ne budu napadnuti.

"Mislim da se, da bismo ukinuli bilo šta (kao što su sankcije), ne bismo oslanjali na (ruska) obećanja - prvo bi morali da vidimo na terenu da se nešto dešava, u tome leži složenost", rekao je nemački zvaničnik.

Zvaničnik je rekao i da bi na vanrednom sastanku Evropskog saveta sledeće nedelje zvaničnici u diskusijama o o ukrajinskom izvozu žita trebalo da se fokusiraju na ono što članice EU mogu da urade da pomognu.

Oko 20 miliona tona žita spremnog za izvoz zaustavljeno je u Ukrajini jer je Rusija blokirala crnomorske luke te zemlje i neposlate isporuke podižu globalne cene hrane.

U međuvremenu neke članice EU ponudile su pomoć - Hrvatska je npr. ukazala na svoje jadranske luke kao alternativni put za transport žita iz Ukrajine.

Drugi su počeli da prave zalihe žita na početku rata a Slovačka je spremila zakone o ograničavanju izvoza poljoprivrednih sirovina.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta