Slovenački parlament je izabrao Roberta Goloba za premijera, sa 54 glasova za i 30 protiv, mesec dana pošto je njegov Pokret sloboda odneo ubedljivu pobedu na izborima, obećavajući političke reforme.

Golob je odmah po polaganju zakletve, 25. maja, predao listu kandidata za ministre, čija će saslušanja pred parlamentarnim radnim telima početi ovog vikenda. Golob je najavio da će formirati novu vladu do 3. juna.

"Birači su pre mesec dana jasno rekli da žele da žive u normalnoj zemlji, a ne u stalnoj neizvesnosti šta će naredni dan doneti", rekao je 55-godišnji Golob, bivši menedžer energetske kompanije.

Golob je rekao da je svestan velikih očekivanja, ali da "izazovi nekada treba da budu ogromni da bi radio još više".

Dodao je da je prihvatio odgovornost da izgradi Sloveniju kakvu ljudi žele.

Iako preuzima funkciju u "neprijateljskom okruženju", Golob je izrazio poverenje u svoj tim.

Golob će predvoditi koalicionu vladu u kojoj će biti i socijaldemokrati i Levica. Tri partije zajedno imaju 53 od 90 poslanika, a najavile su sveobuhvatne reforme od kojih će neke biti sprovedene odmah, a za neke će, kako je rekao Golob, biti potrebna dva mandata.

Prioriteti njegove vlade biće rešavanje problema u zdravstvu i obuzdavanje poskupljenja energenata i hrane.

Dugoročne mere koje planira u energetskom sektoru uključuju intenzivan rad na brzom postavljanju solarnih panela.

Golobov Pokret sloboda je pobedio na izborima sa 35% osvojenih glasova i dobio 41 mesto u parlamentu. Socijaldemokrate imaju sedam, a Levica pet poslanika.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP