Evropska unija, SAD i Velika Britanija osnovale su Savetodavnu grupu za zločine (ACA), mehanizam koji za cilj ima da obezbedi efikasnu koordinaciju na terenu kada se radi o utvrđivanju odgovornosti za zločine počinjene tokom ruske agresije na Ukrajinu.

Cilj grupe je pružanje savetodavne i operativne pomoći timu Kancelarije glavnog tužioca Ukrajine u procesuiranju ratnih zločina, saopštio je Stejt department.

Grupa će, kako se navodi, tužiocima iz Ukrajine pomoći u prikupljanju dokaza, forenzičkoj istrazi na mestu zločina, sastavljanju optužnica, istraživanju slučaja silovanja i podstaći ekspeditivno raspoređivanje finansijskih resursa.

Savetodavnu grupu će činiti iskusni viši tužioci za ratne zločine, istražitelji, vojni analitičari, forenzičari i drugi stručnjaci.

Zbog trenutne bezbednosne situacije u Ukrajini, stručnjaci su prvenstveno smešteni u jugoistočnoj Poljskoj, ali će operativno biti angažovani u Ukrajini, uključujući kratkoročne misije i interakciju na licu mesta sa članovima kancelarije ukrajinskog tužioca i drugim međunarodnim partnerima.

Kada bezbednosna situacija dozvoli, očekuje se da će se stručnjaci i pomoćno osoblje u potpunosti preseliti u Ukrajinu.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel je izjavio da je neophodno da svi odgovorni za "strašne zločine počinjene tokom ničim izazvane ruske vojne agresije u Ukrajini budu izvedeni pred lice pravde".

"Za ratne zločine ne može biti nekažnjivosti. Savetodavna grupa za zločine će pružati savete i podržavati napore jedinica za ratne zločine ukrajinskog glavnog tužioca da prikupe, sačuvaju i analiziraju dokaze o zločinima kako bi pomogla istrazi i osigurala da pravda ide svojim tokom", izjavio je on.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je izjavio da je ACA element posvećenosti SAD kako bi odgovorni za zločine bili pozvani na odgovornost.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras rekla je da su odlučni da odgovorne za "gnusne zločine" odgovaraju.

"Velika Britanija se već jasno obavezala da će podržati Ukrajinu u njenim istragama, uključujući slanje stručnjaka za ratne zločine i obezbeđivanje dodatnih sredstava", rekla je Tras.

Ukrajinska državna tužiteljka Irina Venediktova izjavila je da postoje brojni dokazi o zločinima koje su ruski vojnici počinili na teritoriji Ukrajine nad civilima, uključujući decu.

"Stvaranje ove grupe za podršku i savete međunarodnih stručnjaka sa iskustvom u drugim međunarodnim krivičnim sudovima i domaćoj krivičnopravnoj praksi pomoći će tekućem radu naših timova u istrazi i krivičnom gonjenju ovih zločinaca", rekla je.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP