Česi koji budu morali da često putuju u Brisel kada Češka u julu preuzme predsedavanje EU verovato će imati problem s avio-prevozom, jer trenutno samo jedna kompanija ima dva direktna leta iz Praga u belgijsku prestonicu.

Belgijska nacionalna avio-kompanija Brisel erlajns ima dva leta dnevno iz Praga do brisleskog aerodroma Zaventem, piše portal aktuálně.cz.

Drugi avio-prevoznik koji ima letove na relaciji Prag-Brisel je niskobudžetna kompanija Rajaner, ali samo do aerodroma Šarlroa, koji se nalazi oko 70 kilometara od Brisela.

Češka avio-kompanija CSA je do proleća imala letove do aerodroma Zaventem, ali je sredinom aprila zbog bankropta, koji je proglasila u martu 2021, radikalno smanjila letove, uključujući do Brisela.

Brisel erlajns je tako dobio monopol na direktnoj liniji Prag-Zaventem, pa je povećao cene karata.

To će biti problem za predstojeće češko predsedavanje EU. Očekuje se da će od 1. jula političari, zvaničnici, biznismeni i njihovi timovi svakodnevno putovati na relaciji Brisel-Prag na sastanke, pa možda neće imati dovoljno karata.

Problem se direktno tiče čeških ministara, koji su do sada uglavnom putovali komercijalnim letovima i savetovano im je da što pre kupuju karte kada imaju zakazane sastanke u Briselu.

Češka vlada je za sledeću sedmicu zakazala sastanak sa vlasnikom grupe Smartvings, partnerske kompanije CSA. Prema pisanju aktuálně.cz, vlada bi želela da postigne dogovor o letovima za Brisel nekoliko puta sedmično, ali bi problem mogle da budu skuplje karte.

Alternativa avio-prevozu nema mnogo. Ne postoji direktna železnička veza između dve prestonice, a noćni voz koji je planiran za leto je odložen. Time ostaje samo devetočasovna vožnja automobilom.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com