Gotovo polovina ispitanika u Mađarskoj, Bugarskoj i Slovačkoj i dalje ne vidi Rusiju kao primarno odgovornu stranu za rat u Ukrajini, pokazalo je novo istraživanje Instituta GLOBSEC.

Rezultati istraživanja objavljeni su 3. juna, dok u Bratislavi traje forum GLOBSEC 2022.

Istraživanje, koje Institut GLOBSEC redovno radi u devet zemalja Centralne i Istočne Evrope, ove godine bilo je fokusirano na Ukrajinu i jedno od pitanja je bilo: "Šta mislite ko je odgovoran za rat u Ukrajini?".

Samo 51% Slovaka, 50% Bugara i 48% Mađara pripisuje odgovornost za rat Rusiji.

Ti procenti su daleko ispod onih u drugim zemljama Centralne i i Istočne Evrope. U Letoniji, sledećoj na listi sa najmanjim procentom, Kremlj za invaziju okrivljuje 61% ispitanika.

Mnogi u Slovačkoj (28%) i Bugarskoj (26%) krive "Zapad koji je provocirao Rusiju" a u Mađarskoj je takvih 18%.

Who is responsible for the war? [GLOBSEC Trends 2022]

U Mađarskoj je najviše (18%) onih koji su kao odgovor na pitanje ko je odgovoran za rat izabrali "Ukrajina koja je ugnjetavala deo populacije koji govori ruski", preneo je EURACTIV.com.

Budimpešta i Kijev su inače pre rata bile u sporu oko manjinskih prava, konkretno prava školovanja na maternjem jeziku nakon što je ukrajinski parlament 2017. usvojio zakon "o obezbeđenju funkcionisanja ukrajinskog jezika kao zvaničnog".

Narativi koji ukazuju da je Zapad kriv za događaje u Ukrajini bili su prisutni i pre rata. Tako je u januaru 44 odsto Slovaka verovalo da su SAD i NATO odgovorni za podizanje tenzija u Ukrajini.

"Iskrivljeni pogled određenih delova stanovništva na događaje u Ukrajini, u kombinaciji sa ekonomskim teškoćama koje predstoje, može da ostavi te ranjive grupe kao potencijalne mete populističkih i autokratskih lidera", zaključuje se u analizi nezavisnog instituta sa sedištem u Bratislavi.

Istraživanje Instituta GLOBSEC obavljeno je tokom marta i aprila.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta