Slovenački poslanici, ministri, državni sekretari, premijer i predsednik uskoro bi mogli da budu redovno testirani na narkotike, ako bude usvojen zakon koji je predložila Demokratska stranka, najveća opoziciona partija u parlamentu.

Demokratska stranka je navela da je "u javnom interesu da se zna da li slovenački političari uzimaju zabranjene droge".

Zakon je potreban, kako su rekli predlagači, da bi se poboljšala transparentnost i zbog odgovornosti koju funkcioneri imaju pred građanima.

Očekuje se da oni koji će morati da se testiraju "obavaljaju svoje dužnosti savesno i nepristrasno", navele su Demokrate.

Zakon predviđa da nosioci javnih funkcija jednom godišnje budu testirani, ali bi bili obavešteni da će raditi test 48 sati ranije.

Test bi se radio u prisustvu četvoročlane komisije, u kojoj bi bila i dva predstavnika novinarskih organizacija, a rezultati bi bili javno dostupni.

Sličan zakon bio je predložen pre pet godina, ali nije prošao u parlamentu jer je ocenjeno da je naizvodljiv i populistički.

Novi predlog je podnet nekoliko dana pošto je na društvneim mrežama objavljen video snimak u kojem je Luka Mesec, lider Levice koja je deo koalicione vlade, priznao da povremeno puši marihuanu. Njegova partija se već dugo zalaže za legalizaciju marihuane u Sloveniji.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com