Centristi francuskog predsednika Emanuela Makrona izgubili su apsolutnu većinu u parlamentu posle drugog kruga izbora održanog 19. juna.

Makronova liberalna koalicija Zajedno imaće u novom sazivu parlamenta 245 poslanika, što je znatno manje od 289 mandata koliko bi bilo potrebno za većinu u parlamentu sa 577 poslanika, pokazali su preliminarni zvanični rezultati ministarstva unutrašnjih poslova.  

Na drugom mestu je levičarski savez koji predvodi lider radikalne levice Žan-Lik Melanšon, Nova narodna ekološka i socijalna unija (NUPES), sa 131 mandatom.

Ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen dobiće od 89 mesta, što za tu stranku predstavlja istorijski uspeh.

Prema tim preliminarnim podacima, konzervativna partija desnog centra Republikanci, osvojila je 61 mandat. Različite manje stranke levice osvojile su još 22 mandata.

Dosadašnja vladajuća koalicija Zajedno će i bez apsolutne većine ostati najbrojnija u parlamentu, ali će morati da sklapa saveze ako želi da parlament usvoji zakone koje predloži. U tome bi, prema oceni analitičara, ključnu ulogu mogli da imaju upravo Republikanci.

To ne bi bilo prvi put za Francusku, jer su 1988. godine, posle ponovnog izbora socijalističkog predsednika Fransoa Miterana (Francois Mitterand), socijalisti vladali bez apsolutne većine, sa 275 poslanika. Tadašnji premijeri su morali da u nekim slučajevima pregovaraju sa komunistima, centristima, ali i sa desnicom.

Poslanički mandat na izborima nisu uspeli da osvoje ni neki od petnaestak članova vlade koji su se kandidovali, i oni će narednih dana morati da podnesu ostavke. Među njima su i ministarka za ekološku tranziciju Ameli de Monšalen i ministarka zdravlja Brižit Burginjon.  

Lider koalicije NUPES Žan-Lik Melanšon, inače predsednik radikalno levičarske stranke Nepokorena Francuska, rekao je 19. juna uveče da su rezultati "iznad svega izborni poraz Makrona i njegovih saradnika" i da je to "moralni poraz" onih koji "non-stop svima drže lekcije ".

"Francuska je rekla svoje i to, moramo priznati, nedovoljno jakim glasom, jer je apstinencija još uvek prevelika, što znači da veliki deo Francuske ne zna kome da se okrene", dodao je Melanšon, a prenela francuska TV mreža Frans24.

Liderka ekstremne desnice Marin Le Pen obećala je posle zatvaranja birališta da će predstavljati "čvrstu" opoziciju koja će poštovati institucije.

Naša poslanička grupa biće daleko najbrojnija u istoriji naše političke porodice, rekla je Le Pen svojim pristalicama u Enen-Bomonu, njenon izbornom uporištu na severu Francuske.

Emanuel Makron je u drugom krugu predsedničkih izbora 24. aprila ove godine osvojio drugi petogodišnji mandat.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP