Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) je na godišnjem samitu u nemačkom gradu Elmau zvanično pokrenula projekat Partnerstvo za globalnu infrastrukturu i investicije, vredan 600 milijardi dolara, čiji je cilj da se smanji kineski uticaj u zemljama u razvoju.

Program G7 odgovor je na kinesku Inicijativu Pojas i put, koja po mišljenju zapadnih zvaničnika stavlja zemlje u dužničku zamku sa investicijama koje više koriste Kini nego zemljama gde se ulažu.

"G7 želi da svet učini boljim mestom sa boljom infrastrukturom. Danas pokrećemo naš zajednički rad na tome kroz Partnerstvo za globalnu infrastrukturu i investicije", saopštio je domaćin samita, nemački kancelar Olaf Šolc.

Američki predsednik Džozef Bajden najavio je da će SAD za tu inicijativu obezbediti 200 milijardi dolara tokom narednih pet godina, da bi podstakle razvoj infrastrukture u zemljama sa nižim i srednjim prihodima.

Najveći deo finansiranja će doći iz privatnog sektora, federalnih fondova i globalnih razvojnih fondova, a ne direktno od novca poreskih obveznika.

Evropska unija će iz privatnih i javnih izvora obezbediti 300 milijardi evra, kroz već najavljeni program Globalni prolaz (Global Gateway). Zajedno sa doprinosima drugih partnera cilj je da se prikupi ukupno 600 milijardi dolara.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je će sredstva EU biti usmerena na "održivu kvalitetnu infrastrukturu", kao i zdravstveni sektor.

To će biti investicije koje su "transparentne i koje unapređuju svakodnevni život i donose stvarne koristi zajednicama na terenu", rekla je Fon der Lajen.

Partnerstvo će obuhvatiti različite sektore, od zdravstva, povezanosti, rodne jednakosti do klimatskih promena.

Među prvim inicijativama je investicija od dve milijarde dolara u solarnu farmu u Angoli u jugozapadnoj Africi, 320 miliona dolara za izgradnju bolnice u Obali Slonovače u zapadnoj Africi i 40 miliona dolara za promovisanje regionalne energetske trgovine u jugoistočnoj Aziji.

Pomoć Ukrajini

Lideri G7 su se obavezali da će dugoročno podržavati i pomagati Ukrajinu, a na samitu će biti razmatrane i nove ekonomske mere protiv Rusije.

Sa liderima G7 je 27. juna, drugog dana samita, preko video poziva razgovarao predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, ali njegovo obraćanje nije bilo dostupno javnosti.

Predsednik SAD Džozef Bajden je izjavio da G7 i NATO moraju da se drže zajedno protiv ruske agresije u Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin se nadao da će se "NATO i G7 nekako razdvojiti", rekao je Bajden pre razgovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

"Ali, nismo se razdvojili i nećemo se razdvojiti…Moramo se držati zajedno", rekao je Bajden.

Izvor: Beta, EURACTIV.com

Foto: Beta/AP