Vlada Francuske najavila je da će domaćinstvima s niskim prihodima dati "hitnu pomoć za hranu", u iznosu od 100 evra po domaćinstvu i 50 evra po detetu. Pomoć će dobiti devet miliona domaćinstava.

Ministar ekonomije Bruno Le Mer već je najavio da će ograničiti povećanje zakupnine nekretnina na najviše 3,5% tokom godine.

Ove mere prethode zakonu o "kupovnoj moći" koji već dugo najavljuje vlada premijerke Elizabet Born i koji bi trebalo da bude predstavljen Savetu ministara 6. jula.

U nacrtu zakona se predlaže nekoliko mera, uključujući povećanje penzija i porodičnih dodataka za 4%. To povećanje neće, međutim, nadoknaditi rast cena od 7% koliko se očekuje u septembru.

Zakon bi takođe trebalo da podstakne mala i srednja preduzeća da uvedu šeme podele dobiti, kako bi zaposleni mogli da dobiju bonuse ako kompanija ostvari dobre rezultate.

Ostaje pitanje finansiranja tih mera. Očekuje se da će zakon o kupovnoj moći napraviti 20 do 25 milijardi evra dodatnih troškova.

Poslanik Erik Kokerel iz levičarskog saveza NUPES, koji je kandidat za predsednika parlamentarnog odbora za finansije, najavio je da će njegova koalicija predložiti i zakon o "socijalnoj vanrednoj situaciji". Zakon bi trebalo da uključi povećanje minimalne zarade na 1.500 evra i garantovanu šemu prihoda za učenike stručnih škola.

Istovremeno, desničarska partija Marin Le Pen poziva na smanjenje poreza na gorivo.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com