Lideri iz više desetina zemalja i međunarodnih organizacija okupiće se u ponedeljak u Švajcarskoj da razgovaraju o obnovi Ukrajine, s ciljem da naprave Maršalov plan za tu zemlju razorenu ratom.

Konferencija će biti održana u gradu Lugano 4. i 5. jula, a ubiće predstavljeni prioriteti procesa oporavka Ukrajine, sa ciljem da počne čak i dok rat traje.

Konferencija u Luganu je planirana i pre ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, kao nastavak prethodnih godišnjih konferencija na kojima se razgovaralo o procesu reformi u toj zemlji. Ove godine fokus će biti preusmeren na obnovu zemlje.

Kijev će na skupu imati priliku da predstavi svoj plan oporavka i da sa drugim zemljama, organizacijama i privatnim sektorom razmotri kako najbolje odgovoriti na izazove.

"Lugano će biti jedna od prvih, a možda i prva platforma za oporavak Ukrajine… mapa puta", izjavio je ukrajinski ambasdor u Bernu Artem Ribčenko.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uključiće se na konferenciju video putem, iako je prvobitno planirano da dođe u Lugano i bude domaćin skupa zajedno s predsednikom Švajcarske Ignaciom Kasisom.

U Švajcarsku će ipak doputovati velika ukrajinska delegacija, od oko 100 ljudi, uključujući premijera Denisa Šmigalja, šefa diplomatije Dmitra Kulebu i još pet ministara, predsednika parlamenta i brojne poslanike.

Delegacije na visokom nivou iz 37 zemalja i 14 međunarodnih organizacija su pozvane na konferenciju.

Na otvaranju skupa obratiće se predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, kao i premijeri osam zemalja, uključujući Poljske, Litvanije i Češke.

Cilj konferencije je da se napravi program sličan Maršalovom planu SAD za obnovu Evrope posle Drugog svetskog rata.

Očekuje se da će obnova Ukrajine, u kojoj rat traje već više od četiri meseca, koštati stotine milijardi dolara.

Plan bi trebalo da izloži potrebe Ukrajine, u smislu oštećene i uništene infrastrukture, razorene ekonomije, kao i u oblasti životne sredine i društva.

Zelenski će predstaviti svoju viziju "pametnog oporavka", uključujući planove za izgradnju Ukrajine kao potpuno digitalne demokratije.

Ukrajina će se takođe suočiti sa zahtevima za sprovođenje reformi posebno u oblasti borbe protiv korupcije. Prema indeksu organizacije Transparensi internešenel, Ukrajina je među zemljama s najvećom korupcijom u svetu, a u Evropi su lošije rangirane samo Rusija i Azerbejdžan.

Tokom konferencije će na snazi biti jake mere bezbednosti. Švajcarske i regionalne vlasti su saopštile da će biti poslato 1.600 vojnika da pomogne regionalnim policijskim snagama, a biće uvedena i ograničenja au vazdušnom prostoru.

Izvor: EURACTIV.com with AFP

Foto: Beta/AP