Stroga regulativa, nedostatak sirovina i nesposobnost da se naučni rezultati primene u praksi uzrok su problema koje ima evropska vojna industrija, ocenio je predstavnik češke namenske industrije Jirži Hinek.

Pored problema sa regulativom i sa lancima snabdevanja, evropski odbrambeni sektor, prema njegovim rečima, ima i loš renome, što otežava privlačenje investicija.

Ekspertska grupa Evropske komisije nedavno je došla do zaključka da vojna industrija EU ne može da bude uključena u narednu socijalnu taksonomiju EU, što dovodi u pitanje njenu održivost. Taksonomija se smatra odobrenjem za državno subvencionisanje određenih ekonomskih aktivnosti i zelenim svetlom za ulagače.   

"Odbrambena industrija se doživljava kao nešto nepoželjno", ocenio je Hinek, koji je predsednik češkog Saveza odbrambene i bezbednosne industrije, na jednoj konferenciji u organizaciji portala Euraktiv Češka.

"Ako proizvodite vojni materijal, garantujem vam da bankarski sektor ne samo što vam neće dati kredit, nego vam neće otvoriti ni račun", dodao je Hinek.

Češka preduzeća iz oblasti namenske industrije su posle izbijanja rata u Ukrajini računala sa promenama, ali taj sektor se i dalje suočava sa brojnim problemima.

Zamenik šefa odeljenja za industrijsku saradnju u češkom ministarstvu odbrane, Tomaš Kopečni, saglasio se da bi taksonomija i manjak spremnosti na saradnju bankarskog sektora mogli da predstavljaju problem za vojnu industriju.

On je ipak pozdravio nove finansijske instrumente koji se u EU razvijaju a čiji je cilj, između ostalog, da podrže investicije u odbrambeni sektor - Evropski odbrambeni fond, Evropski instrument mirovne pomoći i budući evropski okvir zajedničkih nabavki.

"Potreban je jasan politički stav da želimo  zajedničku evropsku odbrambenu industriju, jer je ona garant naše sposobnosti da se odbranimo, i učinićemo sve da ona funkcioniše. Vodeći političati to treba da poslušaju", rekao je Hinek.

Evropski fond za obranu kao deo višegodišnjeg budžeta EU za razdoblje 2021.–2027. treba da stvori bolje finansijske i zakonodavne instrumente za podsticanja konkurentnosti, efikasnosti i inovativnih kapaciteta obrambene industrije EU.

Evropski instrument mirovne pomoći, osnovan 2021. godine, vanbudžetski je instrument čiji je cilj jačanje sposobnosti EU za sprečavanje sukoba, izgradnju mira i jačanje međunarodne bezbednosti, i to kroz finansiranje operativnog delovanja u okviru zajedničke spoljne i bezbednosne politike, a u oblasti vojske ili obrane.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Shutterstock