Slovenačka Agencija za robne rezerve će otkupiti svu pšenicu koju domaći poljoprivrednici proizvedu ove godine kako bi se obezbedile zalihe hrane i stabilizovale cene.

Otkup pšenice, meru koju su poljoprivrednici tražili od vlade, trebalo bi da stabilizuje otkupne cene i indirektno kontroliše maloprodajne cene.

"Nažalost, situacija u svetu, posebno u Ukrajini, je svakim danom sve lošija, što se vidi ne samo po cenama nego i dostupnosti hrane", izjavio je premijer Slovenije Robert Golob.

Pored otkupa pšenice, poljoprivrednici će dobiti pomoć od 22 miliona evra, uključujući subvencije za gorivo, đubrivo i druga sredstva.

"Želimo da pomognemo poljoprovrednicima smanjenjem njihovih troškova, a istovremeno želimo da usev u potpunosti zadržimo u Sloveniji", rekao je Golob.

Plan je, kako je objasnio, da Slovenija dočeka jesen sa većim robnim rezervama nego inače, "jer ne predstoji sasvim normalna zima" i treba se pripremiti za to.

"Radije ćemo da kupimo pšenicu direktno od poljoprivrednika nego da je kupujemo od trgovaca na jesen i da platimo znatno više", kazao je Golob i najavio da će narednih sedmica početi direktne pregovore sa uzgajivačima pšenice.

Ministarstvo poljoprivrede planira i da nadgleda cene 15 proizvoda, što kako je Golob naglasio ne predstavlja regulaciju cena.

"Cene neće određivati vlada nego prodavci, a vlada će se pobrinuti da cene budu slične i javno poznate", rekao je Golob.

U Sloveniji je u junu inflacija bila 10,4%, najviša u proteklih 26 godina. Cene goriva su već neko vreme regulisane, ali ovo je prva mera koja se direktno odnosi na rast cena hrane.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta