Slovačka više nije pretposlednja po apsorbovanju fondova EU, kao što je bila u budžetskom periodu 2014-2020, i sada je ispred zemalja poput Belgije, Holandije i Danske.

Sada je Slovačka na 21. mestu po apsorbovanju fondova EU među 27 članica, rekla je zamenica premijera Veronika Remišova.

Remišova je to napisala na Fejsbuku nakon kritika da Slovačka ne koristi mogućnosti koje daje novac EU a kao razloge za skok na listi navela je promene koje je napravila njena vlada.

Reforme koje je sprovela njena vlada od marta 2020. pomogle su da se zemlja popne sa 26. na 21. mesto, dodala je zamenica premijera.

Remišova, kako piše EURACTIV.sk, takođe pokušava da pojednostavi birokratiju za naredni finansijski period tako što će šest programa fondova EU njeno ministarstvo transformisati u jedan.

Međutim, gotovo 40% fondova EU iz prethodnog finansijskog perioda ostaje neraspoređeno.

Evroposlanica Lucija Duriš Nikolsonova iz liberalne grupe Obnovimo skeptična je da će Slovačka uspeti da  apsorbuje novac EU koji je ostao nepotrošen.

"Remišova ponavlja greške svojih prethodnika", rekla je Nikolsonova.

Ona je takođe kritikovala česte promene u rasporedu poziva i javnih nabavki, kao i dugo čekanje da ministarstvo Remišove da zeleno svetlo.

Izvor: EURACTIV.sk

Foto: Beta