Napori da se nađe rešenje za finansijske probleme nemačke gasne kompanije Uniper, pretvorili su se u spor između Berlina i Helsinkija.

Nemački gasni gigant Uniper, najveći uvoznik gasa u svetu, zapao je u ozbiljne probleme nakon što su značajno smanjene isporuke ruskog gasa.

Uniper je zato primoran da svoje klijente snabdeva gasom iz drugih izvora, što mu donosi svakodnevne finansijske gubitke koji se mere desetinama miliona evra.

Najveći akcionar u Uniperu je finska kompanija Fortum, koja je ujedno 51% u vlasništvu finske države. Reč je o preduzeću od strateškog značaja za državu koje svake godine uplaćuje oko pola milijarde evra u finski budžet.

Finska ministarka za evropska pitanja i upravljanje imovinom Titi Tupurainen sprema se da putuje u Berlin kako bi sa nemačkim zvaničnicima razgovarala o sudbini Unipera.

Nemački parlament je 8. jula usvojio izmenu zakona o energetskoj bezbednosti, kojom se definiše kako država može finansijski da pomaže kompanijama iz oblasti energetike.

Uniper je odmah po usvajanju zakona zatražio pomoć države. Do sada je dobio dve milijarde evra kredita od nemačke razvojne banke KfW.

Međutim, nemački ministar privrede Robert Habek izjavio je da bi i suvlasnik Unipera, finski Fortum, trebalo da obezbedi veću pomoć nemačkoj kompaniji.

U intervjuu za Finsku novinsku agenciju Titi Tupurainen je podsetila da je Fortum već ranije ove godine kroz različite  finansijske aranžmane dao Uniperu osam milijardi evra.

Ocenivši da će biti teško obezbediti veću pomoć, ministarka je rekla da je primarna odgovornost za stabilizaciju Unipera na nemačkoj vladi.  

Prethodno rukovodstvo Fortuma nedavno se u Finskoj našlo na meti oštrih kritika zbog podrške Uniperu.

Tokom nedavne tradicionalne javne rasprave Suomi arena, u gradu Poriju, lideri svih finskih opozicionih stranaka zauzeli su se za zauzimanje čvršćeg stava prema Nemačkoj.

Lider vodeće opozicione Nacionalne koalicije Peteri Orpo izjavio je da "finska vlada mora da bude zaista oštra prema Nemačkoj".

Lideri partija pozvali su premijerku Sanu Marin da prekine odmor i da se baci na posao. Iz kabineta premijerke Marin stigao je komentar da je ona već tokom vikenda razgovarala sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Uniper