Ruska agresija na Ukrajinu nastavlja negativno da utiče na ekonomiju EU koja će zabežiti manji rast i veću inflaciju nego što se ranije očekivalo.

U Letnjim (privremenim) ekonomskim prognozama objavljenim 14. jula predviđa se da će rast ekonomije EU u 2022. biti 2,7% a u 2023. godini 1,5%.

Proletos je ekonomski rast u EU u 2022. prognoziran na 2,7% a u 2023. na 2,3%.

Evropska komisija navela je da su se mnogi rizici iz Prolećnih prognoza materijalizovali i da je ruska agresija na Ukrajinu donela dodatni pritisak na cene energije i hrane.

To je pak doprinelo jačanju globalnog inflatornog pristiska i smanjenju kupovne moći domaćinstava. Takođe je izazvalo brži odgovor monetane politike nego što se prethodno očekivalo.

Ekonomija EU posebno je osetljiva na razvoj situacije na tržištu energije zbog velike zavisnosti od ruskog fosilnog goriva, kao i na slabljenje globalnog rasta koje umanjuje spoljnu tražnju, navela je Komisija.

Kako se ističe, ekonomija EU nastaviće da raste ali znatno sporije nego što se očekivalo proletos.

Istovremeno se predviđa da će inflacija dostići istorijski maksimum u 2022, od 8,3% na nivou EU i 7,6% u zoni evra, pre nego što u 2023. popusti na 4,6 odnosno 4%.

Komisija je navela da rizici po ekonomske aktivnosti i inflaciju u velikoj meri zavise od razvoja situacije sa ratom i posebno njegovih posledica na snabdevanje Evrope gasom.

Potpredsednik Evropske komisije za ekonomiju koja radi za ljude Valdis Dombrovskis rekao je na predstavljanju prognoza da će ekonomski rast značajno usporiti u drugoj polovini godine ali da će dobiti veću snagu 2023.

"S obzirom na visoku inflaciju i pritezanje finansijskih uslova, biće važno naći pravu ravnotežu između kretanja ka mudrijem fiskalnom stavu i zaštite najosetljivijih", rekao je Dombrovskis.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni rekao je da akcije Moskve remete snabdevanje energentima i žitom, doprinose rastu cena i slabljenju poverenja.

"Pošto su tok rata i pouzdanost snabdevanja gasom nepoznati, prognoza je podložna velikoj neizvesnosti i rizicima. Da bi se kretala ovim nemirnim vodama, Evropa mora da pokaže liderstvo", rekao je Đentiloni.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Evropska komisija