Nakon nedavnog otkrića Uberovih dosijea, intenzivirani su pozivi za povećanje transparentnosti oko lobiranja a u centru pažnje našle su se francuske vlasti.

Uberovi dosijei, koji su otkrili kako je ta kompanija kršila zakon i tajno lobirala kod vlada, podstakli su debatu o tome kako bolje regulisati odnose između javnih službenika i lobista korporacija.

U tim dokumentima je i francuski predsednik Emanuel Makron pošto je navodno bio umešan kao "partner" Ubera u vreme kada je bio ministar ekonomije između 2014. i 2016.

Iako nema dokaza o korupciji, kako je istakla ministarka za mala i srednja preduzeća Olivija Gregoa (Olivia Grégoire) dodajući da je u opisu posla ministra da se sreće sa takvim ekonomskim igračima, otkriće dosijea Uber podstaklo je pozive iz svih partija za veću odgovornost i transparentnost.

Krajnje desna partija Marin Le Pen Nacionalno okupljanje i nova alijansa levice NUPES složile su se da je ova afera "državni skandal".

Legitimni pozivi za veću transparentnost

"Legitimna su očekivanja građana" da javni akteri poprave svoje "etiku" kada se sastaju sa lobistima, rekao je za EURACTIV bivši poslanik Makronove partije i potpredsednik tela za lobiranje u parlamentu Silvan Vazerman (Sylvain Waserman).

On je 2021. objavo izveštaj u kome se poziva na obelodanjivanje sastanka poslanika.

Prema njegovim rečima, imperativ je sarađivati sa lobijima, iako neki političari misle da je svaki sastanak potencijalno izvor korupcije.

Ipak, neophodni su "uslovi za slobodnu i nepristrasnu procenu" jer "svaki političar mora, na bazi analiza različitih lobija, da donosi odluke u javnom interesu", rekao je Vazerman.

Evropske institucije kao inspiracija

Vazerman predlaže preporuke na osnovu etičkog kodeksa Evropske komisije po kome se komesari sreću samo sa organizacijama koje su registrovane u registru transparentnosti i moraju javno da objave svoje sastanke.

Transparensi internešenel Francuska (TI-F) utvrdio je da je 2020. godine 58% francuskih evroposlanika uključilo svoje sastanke sa lobistima u javni raspored rada.

"Malo više transparentnosti može da spreči krizu", rekao za EURACTIV Kevin Žernie (Kévin Gernier) iz TI-F. "EU je pionir po pitanju transparentnosti u politici", rekao je on dodajući da bi modelovanje pristupa na osnovu briselskog moglo da vodi zdravijoj i konstruktivnijoj debati u Francuskoj.

Lobisti u Briselu moraju da navedu koliko su potrošili, svrhu njihovih lobističkih aktivnosti i tip lobiranja.

Za razliku od Francuske, lobisti takođe moraju "da navedu u opštim crtama glavne zakonske predloge ili politike EU" na koje ciljaju, pokazala je analiza francuske uprave za transparentnost javnog života.

Prevazilaženje inercije i otvorenog neprijateljstva

Uprkos sve češćim pozivima za veću transparentnost posle slučaja Uber, Žernie ističe primetno oklevanje da se učini napredak po tom pitanju.

"Suočeni smo sa mešavinom inercije i otvorenog neprijateljstva" dela javnih službenika, rekao je Žernie.

Prema njegovom mišljenju, motor promena mogli bi da budu poslanici.

"Poslanicima je dosadilo da budu izloženi stalnoj sumnji" svojih sugrađana, zaključio je Žernie.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: LUDOVIC MARIN/POOL/EPA-EFE