Češka je najavila da planira da udvostruči svoju flotu borbenih aviona kupovinom letelica američke proizvodnje, što će ujedno biti najveća nabavka za potrebe vojske u istoriji zemlje.

Ta najava je, međutim uznemirila Šveđane, čije avione i tehnologiju Češka trenutno koristi, ali i češku opoziciju koja negoduje zbog velikih izdataka.

"Sa američkim partnerima će biti pokrenuti pregovori u cilju nabavke višenamenskih nadzvučnih mlaznih aviona F35 pete generacije. Pregovaraćemo i sa Švedskom o kupovini novih pešadijskih borbenih vozila", izjavio je češki premijer Petr Fijala.   

Vlada planira da kupi 24 borbena aviona F35.

Trenutno, češka vojska ima samo 14 borbenih aviona Gripen, koje proizvodi švedski Saab, i oni nisu njeno vlasništvo, nego su iznajmljeni od Švedske. Ugovor o najmu ističe 2027. godine, sa mogućnošću produženja za još dve godine.

Prema pisanju dnevnika Hospodarske novini, planirana kupovina američkih aviona najveća je nabavka za vojsku u istoriji Češke. Razlog za kupovinu je ruska agresija na Ukrajinu i utrka u naoružavanju u Evropi, što sve, zajedno sa inflacijom, diže i cenu nove vojne opreme.

Češka sa prvom isporukom može da računa najranije 2027. U zavisnosti od opremljenosti, jedan američki F35 košta oko 70 miliona dolara.

"Jačamo naše odbrambene sposobnosti za naredne decenije i ispunjavamo obaveze koja imamo kao članica NATO. Pošto se zemlja suočava sa novim izazovima, odlučili smo da modernizujemo češku vojsku", rekao je Fijala.

Češko ministarstvo odbrane uskoro će započeti pregovore sa SAD i Švedskom.

Češka opozicija kritikuje vladine planove zbog visoke cene američkih borbenih aviona. Uz to, biće potrebna i ulaganja u novu infrastrukturu pošto je sadašnja prilagođena švedskoj tehnologiji.

Razočaranje je izrazio i švedski Saab.

"Očekivali bismo, kao dugogodišnji partner Češke Republike, sa kojom tesno i uspešno sarađujemo na programu Gripen, da će i Švedskoj biti pružena prilika da predstavi sadašnje i buduće potencijale Gripena, a švedskoj vladi transparentna prilika da predstavi svoju ponudu", rekao je direktor Saaba Mihael Johanson.

Češkom trenutno vlada koalicija pet stranaka, od kojih je samo Piratska partija liberalno progresivne orijentacije, deo Evropskoj zelene partije, dok su sve ostale partije na političkom spektru desno od centra.

Koaliciju predvodi Građanska demokratska partija (ODS) premijera Fijale, koja je članica panevropske evroskeptične partije Evropski konzervativci i reformisti (ECR). Građanska demokratska partija se zalaže za što jače transatlantske veze.    

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Vikimedija