Italijanski premijer Mario Dragi podneo je 21. jula ostavku, nakon što su njegovi ključni koalicioni partneri bojkotovali glasanje o poverenju u senatu.

Dragi je predsedniku Serđu Matareli formalno podneo ostavku, a predsednikov kabinet je saopštio da je Matarela ostavku "konstatovao" i zatražio da Dragijev kabinet nastavi rad kao tehnička vlada.

Vlada nacionalnog jedinstva premijera Dragija preživela je 20. jula glasanje o poverenju u gornjem domu parlamenta, ali je njen pad rezultat bojkota tri vodeće stranke vladajuće koalicije. Na glasanju je za Dragijevu vladu glasalo 95 senatora, a 38 protiv.

Bila je to, međutim, pirova pobeda jer su tri vodeće partije iz njegove koalicije - desničarska Forca Italija, ekstremno desna Liga Matea Salvinija, i populistički Pokret pet zvezda bojkotovali glasanje.

Te tri stranke, koje zajedno imaju 174 senatora, odbile su premijerov poziv da vlada opstane do kraja mandata i obezbedi sprovođenje programa za oporavak od pandemije koji finansira EU.

"Sa gorčinom ali i mirne savesti nećemo učestvovati u glasanju", rekla je predsednica grupe Forca Italija u senatu Ana Marija Bernini. Desničarska Liga i populistički Pokret pet zvezda su sledili primer Forca Italija.

Sa druge strane, stranke levog centra, Demokratska partija i Italija Viva, izrazile su poverenje vladi, kao i nova partija Zajedno za budućnost, šefa diplomatije Luiđija di Maja koji je u junu napustio Pokret pet zvezda.

Dragi je zbog previranja u koaliciji prošle nedelje već podneo ostavku, ali je predsednik Matarela tada ostavku odbio i zatražio od premijera da podršku vladi proveri u parlamentu.  

Pojedini italijanski analitičari smatraju da je pad vlade velikim delom i posledica političkih neslaganja unutar koalicije oko pristupa ratu u Ukrajini.

Lider Forca Italija, Silvio Berluskoni, smatra ruskog predsednika Vladimira Putina prijateljem i sa njim je bi na letovanju, Salvini se protivio uvođenju sankcija posle ruske aneksije Krima 2014. godine, a lider Pokreta pet zvezda, bivši premijer Đuzepe Konte, protivi se slanju oružja Ukrajini.

Masovni bojkot glasanja u senatu koji ima 315 mesta dogodio se iako su građani poslednjih dana u velikom broju izrazili želju da Dragi ostane na čelu vlade, u vreme kada inflacija i cene energenata skaču i ponovo raste broj zaraženih korona virusom.

Dragi je apelovao na parlamentarne stranke da pokažu jedinstvo i da tako usliše zahteve koje je uputilo više gradonačelnika i udruženja lekara, kao i građani. "Ne morate meni da odgovarate. Odgovaraćete Italijanima", rekao je Dragi.

Dragi je senatorima izložio prioritete koje treba razmotriti. On je, između ostalih mera naveo korišćenje fondova Evropske unije za oporavak od pandemije i reformu pravosuđa.

Dragi je rekao da je lično dirnut spontanim apelima Italijana poslednjih dana koji ga pozivaju da ostane, navodeći posebno peticije gradonačelnika i medicinskog osoblja koje je nazvao "herojima pandemije".

"Ovaj zahtev za stabilnošću traži od svih nas da odlučimo da li je moguće ponovo stvoriti uslove u kojima vlada zaista može da vlada", rekao je Dragi, signalizirajući da je spreman da to pokuša.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP