Građani Luksemburga u proteklih godinu dana podneli su za 60% više peticija u kojima iznose svoje zahteve političarima nego u istom prethodnom periodu, saopšteno je iz parlamenta koji mora barem da razmotri pitanja koja su dobila podršku i potpise.

U godini koja se završava ovog meseca građani su podneli rekordnih 428 peticija za koje su se nadali da će podstaći akcije poslanika u poređenju sa 271 peticijom godinu dana ranije, rekla je predsednica parlamentarnog odbora za peticije Nensi Arent (Nancy Arendt).

Među njima su bile peticija kojom se traži da svaki radnik u Luksemburgu može da radi od kuće dva dana nedeljeno, da se radno vreme skrati na 35 časova nedeljeno, da se ublaže propisi kojima se nevakcinisanima zabranjuje pristup radnim ili javnim prostorima, da engleski postane četvrti zvanični jezik.

Poslanici moraju da razmotre svaku peticiju sa najmanje 4.500 potpisa u roku od 42 dana a neki predlozi će kao rezultat postati zakoni.

Javnost najčešće traži da političari reše neki problem iz oblasti zdravstva (20%), transporta (15%), rada i zapošljavanja (10%) i iz domena socijalnih i porodičnih pitanja (10%), navodi se u saopštenju na sajtu parlamenta Luksemburga.

Izvor: luxtimes.lu

Foto: Pixabay.com