Kineska finansijska i investiciona potrošnja u zemljama obuhvaćenim inicijativom Pojas i put blago je opala u prvoj polovini godine u odnosu na isti period 2021. Pri tome nije bilo novih projekata u sektoru uglja a nije bilo ni investicija u Rusiju, Egipat i Šri Lanku, pokazalo je novo istraživanje.

Najveći primalac kineskih investicija u posmatranom periodu bila je Saudijska Arabaija sa oko 5,5 milijardi dolara, pokazalo je istraživanje šangajskog Centra za zelene finansije i razvoj (GFDC).

Ukupne finansije i investicije u posmatranih šest meseci bile su 28,4 milijarde dolara prema 29,6 milijardi godinu dana ranije, čime je ukupna potrošnja u okviru Pojasa i puta od 2013. dostigla 932 milijade, naveo je GFDC.

Predsednik Kine Si Đinping pokrenuo je inicijativu Pojas i put 2013. sa ciljem da iskoristi snagu Kine u finansiranju i izgradnji infrastrukture "za izgradnju široke zajednice zajedničkih interesa" širom Azije, Afrike i Latinske Amerike.

Kineske investicije dospele su "pod lupu" zbog bremena duga koji stavlja na zemlje, kao i zbog pitanja poput degradacije životne sredine. Neke zemlje ponovo su pregovarale o svojim investicionim projektima sa Kinom naglašavajući rizik duga.

Inače, nijedan novu projekat sa ugljem nije dobio podršku Kine od kako se predsednik Si u sepembru 2021. obavezao u UN da će Peking prestati da finansira ugalj u inostranstvu.

Međutim, kineska kompanija u februaru je dobila ponudu za izgradnju termoelektrane u Indoneziji a još ima 11,2 gigavata kapaciteta koji su već obezbedili finansiranje a tek treba da počne gradnja, naveo je GFDC, deo šangajskog Univerziteta Fudan.

Kina je nastavila da obezbeđuje podršku za projekte sa drugim fosilnim gorivom u zemljama Pojasa i puta pri čemu nafta i gas čine oko 80% kineskih ulaganja u energetiku u inostranstvu i 66% građevinskih ugovora, navodi GFDC.

Angažovanja u projektima sa gasom u prvoj polovini 2022. bilo je na nivou od 6,7 milijardi dolara prema 9,5 milijardi u celoj 2021.

Transakcije u sektoru zelene energije i hidroenergije su smanjene za 22% u odnosu na prvu polovinu 2021. Investicije su porasle na 1,4 milijarde dolara sa 400 miliona ali je potrošnja za izgradnju u energetici pala na 1,6 milijardi, što je manje od polovine nivoa iz prethodne godine.

Izvor: EURACTIV.com with Reuters

Foto: Beta/AP