Luksemburg beleži rekordan broj slobodnih radnih mesta i manjak zaposlenih u mnogim ključnim sektorima, zbog čega je pokrenuo novi vebsajt kako bi privukao strance.

Vebsajt work-in-luxembourg.lu je zajednički projekat nacionalne agencije za zapošljavanje ADEM i Evropske službe za zapošljavanje EURES, čiji je cilj da se popune radna mesta u nekim sektorima, kao što je IT.

Zemlja se već duže vreme bori sa manjkom radnika u bankarskom, tehnološkom i drugim važnim sektorima, a jedan od razloga nedovoljne zainteresovanosti radnika su visoki troškovi života u Luksemburgu.

U okviru plana da se pomogne tim sektorima, novi vebsajt je za sada ograničio oglase za posao na 16 oblasti koje su trenutno najteže pogođene nedostatkom radne snage, a među njima su IT, računovodstvo i finansije.

"To je platforma za stalno zapošljavanje usmerena na talente iz Evrope, ali i iz celog sveta. To je ono po čemu se razlikuje od platforme ADEM-a", izjavio je menadžer za evropske projekte u ADEM-u Kristijan Bram.

Na vebsajtu trenutno ima više od 2.800 ponuda za posao, a na portalu se od njegovog pokretanja u martu registrovalo nekoliko stotina ljudi.

Iako finansijski sektor čini četvrtinu ili više ukupne ekonomije Luksemburga, kompanije navode da je i dalje teško privući radnike u tu zemlju.

S istim problemom se suočavaju i institucije i agencije EU sa sedištem u Luksemburgu.

Osoblje EU koje radi van Brisela dobija veći platu ako radi u zemljama gde su viši troškovi života, ali to  nije slučaj za neke od 14.000 radnika EU u Luksemburgu.

Evropski revizorski sud, čije je sedište u Luksemburgu, poslao je prošle godine pismo Evropskoj komisiji u kojem je istakao da je "apsolutno neophodno" da poveća plate zaposlenima u toj zemlji ako želi da privuče ljude da se prijave za ta radna mesta.

Brisel je u aprilu stopirao planove za povećanje zarada zaposlenima u Luksemburgu ne želeći da troši više novca u vreme rata u Ukrajini.

Luksembruška agencija za zapošljavanje je prošlog meseca imala rekordan broj poslova u ponudi. Na kraju meseca je bilo gotovo 13.600 slobodnih radnih mesta, što je 40% više nego u isto vreme prošle godine, saopštio je ADEM. Samo u junu je bilo otvoreno više 4.200 novih radnih mesta.

Izvor: The Luxembourg Times

Foto: Pixabay.com