Mark Rute 2. avgusta postao je holandski premijer sa najdužim stažom pošto je na toj poziciji gotovo 13 godina.

Rutea zovu "teflon Mark" jer opstaje uprkos aferama i ne pokazuje znake usporavanja ni u trenutku kada su nemiri zahvatili Holandiju i kada popularnost njegove stranke pada.

Prvi put je Rute postao holandski premijer u oktobru 2010, tako da je danas ušao u 4.311 dan i pretekao Ruda Lubersa koji je na čelu holandske vlade bio 4.310 dana (od novembra 1982. do avgusta 1994.).

Na nivou EU, Rute je drugi premijer po vremenu na funkciji posle Viktora Orbana.

"To je najvažniji posao na svetu, neverovatna čast. Sada je na mom stolu veliki broj pitanja, ali takve stvari se dešavaju", rekao je Rute krajem prošlog meseca, pred letnju pauzu u holandskoj politici.

On je rekao i da ne planira da proslavi to što je postao premijer sa najdužim stažom.

Najvažnije od tih pitanja odnosi se na cilj vlade da smanji zagađenje azotom, što je poslednjih nedelja izazvalo proteste poljoprivrednika i blokade puteva.

Rute (55), lider Narodne partije za slobodu i demokratiju (VVD) koja pripada desnom centru, na čelu je vladajuće koalicije četiri stranke.

Njegova stranka, iako je u padu prema nedavnim anketama, i dalje je najveća u rascepkanoj holandskoj politici.

Upravo ta fragmentacija pomogla je Ruteu da dođe na vlast i delom je razlog što je na mestu premijera tako dugo, rekao je Andre Krouvel sa Vrije Univerziteta u Amsterdamu.

Krouvel je za AP rekao da je Rute pobedio u borbi za vlast unutar svoje partije u vreme kada su slabile tradicionalne političke snage u holandskoj politici - demohrišćani i socijaldemokrate.

Rute je, prema rečima Krouvela, postao premijer zbog neuspeha drugih a ne zbog svojih postignuća, odnosno zahvaljujući tome što su drugi pali više od VVD.

To je pomoglo Ruteu da sačuva premijersko mesto, uprkos brojnim krizama u poslednjih desetak godina.

Jedan od najvećih skandala izbio je kada su hiljade porodica nepravdeno optužene za zloupotrebe sa dečijim dodacima i traženo im je da vrate novac.

Zbog toga je pala Ruteova treća vladajuća koalicija ali se on vratio i doveo VVD do pobede na izborima u martu 2021.

Krouvel kaže da Rutea u nekim krugovima vide kao previše uglađenog i u parlamentu je optužen da laže zakonodavce, međutim, istovremeno na njega gledaju kao na efikasnog lidera koji zna kako da dođe do rezultata.

S obzirom na njegov staž kao premijera, Rutea vide kao "medijatora iza scene" na samitima lidera EU u Briselu.

Međutim, njegovi odnosi sa liderima iz južne i istočne Evrope su mnogo napetiji jer ga u tom regionu vide kao predvodnika grupe "štedljivih zemalja" koje insistiraju na poštovanju budžetskih pravila.

Izvor: AP

Foto: Beta/AP