Iran, SAD i EU saopštili su da će poslati predstavnike u Beč, u verovatno poslednjem pokušaju da se obnove pregovori o oživljavanju međunarodnog nuklearnog sporazuma Teherana sa svetskim silama. U međuvremenu analitičari ukazuju da iranski zvaničnici sada otvoreno govore ono što je Teheran dugo negirao - da je Islamska Republika spremna da napravi atomsko oružje.

Za sada nije jasno da li će druge zemlje koje su deo tog sporazuma iz 2015. godine prisustvovati iznenadnom samitu, niti da li je bilo napretka posle višemesečnog zastoja i nedavne runde indirektnih pregovora Irana i SAD u Dohi.

Zvaničnik EU Enrike Mora, predsedavajući pregovorima, rekao je da će u njihovom fokusu biti najnoviji nacrt za oživljavanje sporazuma, dok je Teheran naveo da šalje u Beč nuklearnog pregovarača Alija Bagerija Kanija, preneo je AP.

Mora je na Tviteru napisao da ide u Beč da razgovara o povratku na punu implementaciju nuklearnog sporazuma na osnovu predloga koje je dao šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Specijalni predstavnik SAD za Iran Rob Meli napisao je na Tviteru da se sprema da otputuje u Beč na pregovore.

"SAD pozdravljaju napore EU i spremne su za pokušaj postizanja dogovora. Uskoro će biti jasno da li je Iran spreman za isto", naveo je Meli.

Glavni predstavnik Rusije u pregovorima Mihail Uljanov napisao je na Tviteru da su pregovarači iz Rusije, ključne potpisnice nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, "spremni za konstruktivne razgovore kako bi sporazum bio finalizovan".

Izgledi za obnavljanje sporazuma su izbledeli u poslednjih nekoliko meseci, s obzirom na velike prepreke koje nisu prevaziđene, uključujući zahtev Teherana da Vašington pruži garancije da neće ponovo napustiti pakt i da će ukinuti sankcije elitnoj iranskoj jedinici Čuvari islamske revolucije.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken početkom nedelje je podržao predlog EU i rekao da su SAD "spremne da krenu napred na osnovu dogovorenog" ali da nije jasno da li je i Iran spreman za to, preneo je CNN.

Borel je za predlog rekao da je "najbolji mogući dogovor koji kao fasilitator pregovora vidi kao izvodljiv" dodajući da je "posle 15 meseci intenzivnih, konstruktivnih pregovora i bezbrojnih interakcija sa učesnicima JCPOA i SAD, prostor za dodatne značajne kompromise radi postizanja sporazuma iscrpljen".

"To nije savršeni sporazum ali se tiče osnovnih elemenata i uključuje teško postignute kompromise svih strana", napisao je Borel u blogu objavljenom krajem prošle sedmice. "Odluke treba doneti sada, da se iskoristi jedinstvena prilika za uspeh i da se oslobodi veliki potencijal potpuno sprovedenog dogovora. Ne vidim na dohvat ruke drugu sveobuhvatnu ili efikasnu alternativu", istakao je Borel.

Blinken je pak početkom nedelje na konferenciji za štampu u UN rekao da je "EU dala najbolji predlog zasnovan na mnogo, mnogo meseci diskusija, pregovora, razgovora", preneo je CNN.

Državni sekretar je rekao i da veruje da će to biti najbolji put za povratak svih strana na poštovanje JCPOA "da bismo bilo sigurni da ćemo iranski nuklearni program vratiti u kutiju i sprečiti bilo kakvu krizu".

Iran je 2015. sklopio sporazum, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), sa šest svetskih sila (SAD, Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Rusija i Kina), kojim je pristao da znatno ograniči obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Međutim, 2018. godine, tadašnji američki predsednik Donald Tramp izveo je SAD iz sporazuma i ponovo uveo oštre sankcije Teheranu.

Teheran je potom počeo da koristi napredne centrifuge koje su zabranjene sporazumom i da brzo uvećava zalihe obogaćenog uranijuma.

Analitičari sada ukazuju da iranski zvaničnici otvoreno govore o onome što je Teheran dugo negirao - da je Islamska Republika spremna da napravi atomsko oružje, piše 4. avgusta AP.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP