Italijanska liberalna partija Akcija najavila je  da napušta izbornu koaliciju predvođenu Demokratskom partijom, što predstavlja ozbiljan udarac za koaliciju stranaka levog centra uoči izbora zakazanih za 25. septembar.

Potez je 7. avgusta najavio lider Akcije Karlo Kalenda, samo dan nakon što su koaliciji pristali da se pridruže Federacija zelenih i centristička izborna lista Građanski zavet.

To je tumačeno kao jačanje bloka stranaka levog centra koji, prema svim anketama, daleko zaostaje za desnim partijama.   

Ankete nagoveštavaju da će na izborima pobediti konzervativna alijansa u kojoj je najsnažnija ekstremno desna partija Braća Italije. Italijanski izborni zakon pogoduje partijama koje ulaze u što šire izborne saveze.   

Lider Akcije Kalenda je kao jedan od razloga raskidanja koalicionog sporazuma naveo i to što ona uključuje i stranke koje su nedavno glasale protiv vlade premijera Marija Dragija.  

"Ovo je bila najteža odluka u mom životu", rekao je Kalenda za državnu televiziju RAI.

Lider Demokratske partije Enriko Leta na to je putem tvitera komentarisao da je slušao Kalendu, i da mu se čini da je "Kalenda jedini mogući saveznik za samog sebe".

Sepembarski izbori raspisani su zbog pada vlade.

Vlada je istina u parlamentu preživela glasanje o poverenju koje je zatražio sam premijer, ali je ipak pala jer su izjašnjavanje bojkotovale tri desničarske stranke vladajuće koalicije.

Dragi je podneo ostavku, ali je na poziv šefa države ostao da vrši funkciju kao tehnički premijer do izbora.

Stranka Akcija je prvobitno pristaja da se udruži sa Demokratskom partijom da bi se smanjila prednost partija desnice.

Kalenda je obaćao da će ostati veran politici premijera Dragija kada je reč o podršci Ukrajini i o ispunjavanju uslova da bi Italija dobila milijarde evra za postpandemijski oporavak iz fonda Evropske unije.  

Prema anketama, rejting Akcije i njenog manjeg partnera +Evropa se trenutno kreće između 5% i 7%. Istovremeno, partija +Evropa je 7. avgusta izrazila snažnu podršku koaliciji sa Demokratskom partijom Enrika Lete, pa je nejasno kako će reagovati na potez Kalende   

Izvor: EURACTIV.com/Rojters

Foto: EURACTIV.com -  [EPA-EFE/CLAUDIO PERI]