Grčka će 20. avgusta izaći iz tzv. režima pojačanog nadzora, što će joj omogućiti veću slobodu u ekonomskoj politici, najavio je ministar finansija te zemlje.

Atina je između 2010. i 2015. dobila tri međunarodna paketa pomoći od ukupno više od 260 milijardi evra i nakon toga je nastavljeno praćenje ekonomskog razvoja i politike zemlje.

"Posle 12 godina... teško poglavlje za našu zemlju se zatvara", rekao je ministar finansija Hristos Staikuras. "Grčka se vraća evropskoj normalnosti i više neće biti izuzetak u zoni evra", dodao je.

Prema njegovim rečima, Atina je ispunila većinu političkih obaveza i reformi koje je obećala i njen izlazak iz pojačanog nadzora potvrdili su pismom potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis i komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.

Izlazak iz okvira pojačanog nadzora znači veći stepen slobode u vođenju ekonomske politike. Takođe znači korak bliže cilju Grčke da povrati investicioni rejting, rekao je ministar finansija.

Od kako je izašla iz režima spasilačkih paketa odnosno međunarodne finansijske pomoći 2018, Grčka je za pokrivanje finansijskih potreba zavisila isključivo od tržišta.

Cilj nadzornog mehanizma bio je da obezbedi kontinuirano usvajanje mera za odgovor na potencijalne izvore ekonomskih teškoća, kao i strukturnih mera radi podsticaja održivog ekonomskog rasta.

Izvor: EURACTIV with Reuters

Foto: Beta/AP