Estonija je počela da uklanja spomenike iz sovjetskog perioda iz straha od rasta tenzija posle ruske invazije na Ukrajinu, a ove sedmice će zatvoriti granice za više od 50.000 ruskih državljana kojima je prethodno izdala šengenske vize.

Estonija je prva članica Evropske unije koja će uvesti mere koje će otežati običnim Rusima da uđu u EU.

Estonski ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalu izjavio je da će ukinuti sve važeće šengenske vize osim za one koji dolaze u Estoniju iz porodičnih ili humanitarnih razloga. Dodao je da vlada razmatra potpuno zatvaranje granice za sve Ruse.

Reinsalu je izjavio da ulazak u Evropu nije ljudsko pravo i da ruski poreski obveznici koji posećuju Evropu takođe finansiraju ruski rat protiv Ukrajine.

"Moramo priznati da rusko društvo, uglavnom, takođe snosi pasivnu moralnu odgovornost za zločine koji se dešavaju na ukrajinskom tlu", rekao je Reinsalu.

Dodao je da je pravna odgovornost na Putinu, njegovom najužem krugu i "počiniocima genocida", ali da je "moralna odgovornost takođe na državi i njenim građanima".

U Estoniju dnevno ulazi oko 2.500 Rusa, a polovina njih ima šengensku vizu. Oko 9% stanovnika te baltičke zemlje su stranci, od kojih su većina Rusi.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je pozivao države EU da ukinu vize za ruske državljane, osim za one kojima preti zatvor ili im je ugrožen život zbog suprotstavljanja politici predsednika Rusije Vladimira Putina.

Otkada su evropske zemlje zatvorile svoj vazdušni prostor za ruske avione, mnogi Rusi su sa šengenskim vizama putovali u susedne baltičke zemlje i Finsku a odatle u druge delove Evrope.

Finska je 16. avgusta objavila da će smanjiti broj izdatih turističkih viza Rusima za 90% od 1. septembra.

Ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto objavio je ovu odluku kao poslednji direktan odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

"Nećemo potpuno ukinuti turističke vize, ali će njihov broj biti znatno smanjen", rekao je Havisto i dodao da će prioritet biti dat drugim vrstama viza, za posete rođacima, porodične kontakte, posao, studiranje.

Ministar je rekao da će Finska takođe razmotriti uspostavljanje posebne kategorije humanitarnih viza, koja bi mogla pomoći novinarima ili radnicima nevladinih organizacija.

Finska trenutno obrađuje oko 1.000 ruskih zahteva za vizu dnevno.

Finska premijerka Sana Marin izjavila je da smatra da nije u redu da ruski građani mogu da ulaze u EU, u Šengenski prostor, i u turističke obilaske, dok Rusija ubija ljude u Ukrajini.

"Ruski građani nisu počeli rat, ali mora nam biti jasno da oni taj rat podržavaju", rekla je Sana Marin, a podršku je dobila i od svog danskog kolege Metea Frederiksena.

Premijerke Finske i Estonije neki su od evropskih lidera koji su pozivali na uvođenje zabrane turističkih viza u celoj EU za ruske državljane. Tu ideju su podržale i Litvanija i Poljska, ali ne i Nemačka.

Kancelar Nemačke Olaf Šolc izjavio je da to nije rat ruskog naroda nego rat ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Sve odluke koje donosimo ne treba da im otežaju traženje slobode i napuštanje zemlje onih koji bi pobegli od Putinove diktature", rekao je on.

Očekuje se da će pitanje viza biti pokrenuto na neformalnom sastanku ministara inostranih poslova EU 31. avgusta.

Estonija uklonila spomenik iz sovjetskog doba

Vlada Estonije je 16. avgusta uklonila sovjetski spomenik iz Drugog svetskog rata u blizini grada na ruskoj granici u okviru širih napora da demontira preostale simbole iz sovjetskog doba.

Radnici su uklonili repliku tenka T-34 koji se nalazio na vrhu spomenika izvan grada Narve na istoku Estonije na ruskom govornom području i odvezli ga u Estonski ratni muzej u Vimsiju, gradu severno od prestonice Talin.

Ukupno sedam spomenika iz sovjetskog doba u Narvi treba da bude uklonjeno, saopštila je vlada.

Spomenik je postavljen u znak sećanja na sovjetske vojnike koji su poginuli u borbi protiv nacističke Nemačke tokom Drugog svetskog rata.

Estonska premijerka Kaja Kalas rekla je da će neutralna grobna oznaka zameniti repliku tenka i da će spomenik ispred Narve "ostati dostojanstveno mesto komemoracije mrtvima".

Premijerka je rekala da je uklanjanje simbola poput tenka neophodno da bi se zaštitio javni red i sprečila da Moskva "seje razdor" u Estoniji, zemlji sa značajnom etničkom ruskom manjinom.

"Niko ne želi da vidi kako naš militantni i neprijateljski sused podstiče tenzije u našem domu. Nećemo priuštiti Rusiji priliku da iskoristi prošlost da naruši mir u Estoniji", rekla je Kalas.

Izvor: Beta, EURACTIV.com with Reuters

Foto: Beta/AP