{prioritet:0}{datum: 25.03.2017}{org: Evropska unija}{mesto: Rim} Lideri 27. članica EU, bez Velike Britanije, 25. marta obeležavaju 6 decenija postojanja Unije, od potpisivanja Ugovora u Rimu kojim je osnovana Evropska ekonomska zajednica. Prenos događaja moguće je pratiti preko interneta, a pripremljeni su i video materijali i tekstovi o istoriji i značaju Unije.

 

Dan uoči samita, 24. marta, lideri država i vlada imaju prijem kod papr Franje, na kojem će govoriti italijanski premijer Paolo Đentiloni, predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani i papa Franja.

 

Obeležavanje će se održati u 10.00, dok će predsednici Evropskog saveta Donald Tusk, Evropskog parlamenta Antonio Tajani i premijeri Malte koja predsedava EU Džozef Muskat i Italije kao zemlje domaćina Paolo Đentiloni održati konferenciju za novinare u 12.00, nakon čega će u 13.00 lidere na ručku ugostiti italijanski predsednik Serđo Matarela.

 

Direktan prenos audijencije kod pape, dolazaka na obeležavanje 6 decenija Unije, svečanosti i konferencije za medije dostupan je preko sajta Evropskog saveta.

 

Očekuje se da će na samitu biti potpisana deklaracija o budućnosti EU, uprkos nesuglasicama o nekim idejama, pre svega o konceptu Evrope u dve brzine.

 

Tekst deklaracije, kao i informacije o zbivanjima na samitu, biće dostupne u subotu na internet stranici predsednika Evropskog saveta.

 

Evropska komisija pripremila je za javnost niz sadržaja o istoriji i značaju EU: kratak video "60 godina EU u 60 sekundi" (EU60in60seconds), četvorominutni film o 60 godina EU "Evropa 1957-2017: 60 godina mira, demokratije i solidarnosti" (Europe 1957-2017: 60 years of peace, democracy, solidarity) o putu EU od ratom opustošenog kontinenta do društva solidarnosti, prosperiteta i napretka kakav nikada nije zabeležen, a biće postavljeno i svedočenje 60 Evropljana o tome šta Evropa njima znači.

 

Svi ovi sadržaji i dodatne informacije moći će da se nađu na internet stranici posvećenoj 60. godišnjici Unije.

 

Na srpskom jeziku informacije na sajtu EU info centra u Srbiji.