Na parlamentarnim izborima u Italiji najbolje su prošle stranke koje su išle na faktor straha ili siromaštva. Italijani su nezadovoljnim ekonomijom, podelama, Evropom, klasičnim partijama desnice i levice i istovremeno strahuju od migranata i osiromašenja. Strah i siromaštvo bili su preduslovi za uspeh Lige i Pokreta pet zvezda na izborima.

 

Autor: Mario Pianta, profesor ekonomije sa Univerziteta Roma Tre, član italijanske akademije nauka i saradnik u istraživanjima brojnih instituta i univerziteta širom sveta.

 

Sever i centralni regioni Italije opredelili su se na parlamentarnim izborima 4. marta za koaliciju desnog centra u kojoj lider više nije prvi čovek stranke Napred Italija Silvio Berluskoni već čelnik Lige Mateo Salvini koji je odustao od ranije želje da pretvori Severnu ligu u partiju tipa Nacionalnog fronta Marin Le Pen. U Lombardiji i Venetu ta koalicija je dobila preko 50% pri čemu Liga 33-38%. U ostalim regijama na severu i u centru zemlje osvojila je više od 40%, u Emilji, Toskani i Umbriji više od 35% a u Laciju isključujući Rim 40%.

 

Na jugu je pobedio Pokret pet zvezda koji je dobio gotovo 50% na Siciliji i u severnoj Kampanji i više od 40% u pokrajinama Kalabrija, Bazilikata, Pulja, Molize i Sardinija.

 

Situacija je mnogo komplikovanija u velikim gradovima, gde su se ove dve snage probile ali su demokrate uglavnom prošle nešto bolje.

 

Koalicija desnog centra u Domu poslanika je osvojila 37% mesta a u Senatu 38% zahvaljujući uspehu Lige koja je sa 4% na parlamentarnim izborima 2013. ojačala na 6% na evropskim izborima 2014. i 18% danas dok je Napred Italija pala sa 22% u 2013. na 17% u 2014. i 14% sada.

 

Pokret pet zvezda je dobio 32% u Senatu i 33% u Domu poslanika u poređenju sa 26% na opštim izborima 2013. i 21% na evropskim izborima 2014.

 

Gubitnik izbora je Mateo Renci čija je Demokratska partija osvojila 19% glasova dok je pre pet godina imala 25% a na evropskim izborima 2014. čak 41%. Rencijeva koalicija ukupno je dobila 23% uključujući 2,6% partije Više Evrope Eme Bonino.

 

Na levici je partija Slobodni i jednaki dobila samo 3%.

 

Izlaznost je bila slična kao pre pet godina, oko 75%, dok je na evropskim izborima bila manja, 57%.

 

Zajedničko nezadovoljstvo

 

Iza uspeha koalicije desnog centra i Pokreta pet zvezda stoje isti faktori - protest, populistička retorika, kritike na račun Evrope, anti-imigrantska osećanja. U koaliciji desnog centra ti faktori koegzistiraju sa veoma udaljenim interesima bogatih i moćnih oko Berluskonija, dok u Pokretu pet zvezda koegzistiraju sa pokušajem transformacije iz pokreta u partiju uz evoluciju u pogledu identiteta i političke agende koja tek treba da se pokaže.

 

Isti ti faktori međutim ne idu u istom smeru na severu i jugu. Liga se u severnim pokrajinama iskazala  zahtevima za smanjenje poreza, zaštitu prihoda koji su u padu, kroz zalaganje za lokalni i nacionalni identitet. Na jugu Italije, koji kaska za političkim i ekonomskim razvojem, koji je napušten zbog emigracije i obeležen socijalnom degradacijom i kriminalom, ti faktori su se pokazali kroz traženje nove političke moći.

 

Najveća prepreka Salvinijevom pokušaju da napravi italijanski Nacionalni front bila je nesposobnost da se prevaziđu upravo te regionalne podele.

 

Plodno tle za razvoj situacije kakva jeste predstavlja deset godina ekonomske i socijalne krize. Italijanski prihod po stanovniku sada se vratio na nivo od pre 20 godina ali su za oko 30% ispod tog proseka prihodi 25% najsiromašnijih Italijana koji žive na jugu ili na periferiji centra i severa zemlje. Dve decenije stagnacije znače generaciju sa još manjim očekivanjima u pogledu prihoda, rada i života. Osiromašenje je postalo realnost velikog broja Italijana.

 

Glasovi za Pokret pet zvezda odraz su siromaštva na jugu i taj pokret se zalaže za opšti minimalni prihod. Istovremeno su glasovi za Ligu odraz straha od osiromašenja na severu. Jedino su u centrima velikih gradova, gde žive najbogatiji i najobrazovaniji i gde je stanje ekonomije bolje, birači glasali drugačije, za stranku Napred Italija ili Demokratsku partiju.

 

Faktor migranti

 

Siromaštvo prati strah - strah od pogoršanja ekonomskih prilika i socijalnog statusa, od prvog komšije imigranta, od drugih siromašnih koji su im konkurenti za mali broj radnih mesta sa nižim kvalifikacijama i od skromnih javnih službi.

 

Na izborima je dominirao strah od imigranata i Salvini je anti-imigrantski stav pretvorio u svoje najefikasnije političko oružje. Isto neprijateljstvo pokazao je i Pokret pet zvezda koji je nevladine organizacije koje spasavaju migrante na Mediteranu nazvao vodenim taksistima i odbio da glasa za zakon o davanju državljanstva drugoj generaciji Italijana migrantskog porekla.

 

Strah i siromaštvo postali su glavne snage koje oblikuju italijansku politiku. Strah je sada ideologija Lige, siromaštvo je preduslov uspeha Pokreta pet zvezda. Ta dva faktora su smenila staru levicu i desnicu i sada imamo politiku straha i politiku siromašnih, onih koji su isključeni iz "kaste" moćnika.

 

Tragedija Levice je što su pre 200 godina jednakost, socijalna sgurnost i solidarnost bili na njenom barjaku. Vremenom se to izgubilo u korist kolektivnog identiteta, sve manje participiranja u politici, vladinih politka koje su u još većoj suprotnosti sa tim vrednostima. U toj političkoj degradaciji pokazali su se opasni impulsi poput straha i siromaštva i izlaznost od 75% je jedina dobra vest sa izbora.

 

Izvor: Socialeurope.eu

Foto: Beta/AP