Pobedu Anegret Kramp Karenbauer na izborima Hrišćanske demokratske partije (CDU) nad desnije orijentisanim kandidatom Fridrihom Mercom dugogodišnja kancelarka Nemačke dočekala je sa olakšanjem; naposletku, Karenbauer je bila njen favorit iz više razloga. Umerena, centristički nastrojena Anegret deluje spremno da sarađuje sa kancelarkom do kraja njenog mandata 2021. godine, i, štaviše, važi za nekog ko bi nastojao da rezonuje i upravlja na tragu njene ranije trasirane putanje.

 

Miloš Petrović, doktor političkih nauka Univerziteta u Beogradu

 

Za početak, pobeda Karenbauer verovatno će omogućiti Merkelovoj da do kraja mandata ostane na najuticajnijoj poziciji, dok bi zauzvrat Anegret imala priliku da postepeno savladava kompetencije pomoću kojih bi, u poželjnom scenariju, i sama osvojila priliku da vlada nakon završetka duge i po mnogo čemu uspešne "Mutti" ere.

 

To je win pozicija za Merkelovu, koja je usled serije razočaravajućih rezultata u nemačkim pokrajinama, kao alternativa svom eventualnom ranijem stupanju s vlasti, prepoznala trenutak da najavi svoje kontrolisano povlačenje u višegodišnjem periodu, u nastojanju da ostavi trag i nakon odlaska iz nemačke politike. Taj vremenski okvir trebalo bi da bude iskorišćen za upoznavanje sa širom javnošću i za preoblikovanje Anegret iz sarlandske političarke u pannemačku figuru koja je u stanju da izdrži udarce politike i prevlada ih u stabilnom maniru, kao što je to dosta godina unazad činila njena prethodnica.

 

Preuzimanje kormila nad CDU, kao i hipotetičko imenovanje Karenbauer za narednu nemačku kancelarku 2021. godine u preovlađujućem delu moglo bi da znači kontinuitet sa Merkelinom vladavinom, što se tiče i unutrašnje i spoljne politike. S ove vremenske distance, deluje da bi centrističke i umerene tendencije Merkelove mogle karakterisati i Karenbauer u slučaju da postane premijerka. Premda je 2021. godina u sve prevrtljivijim i dinamičnim međunarodnim okolnostima dosta daleko, to ne znači da ne treba pokušati da se prepoznaju trendovi koji bi se odnosili na Evropu, uključujući i njen jugoistok. Ipak, ono što treba imati u vidu jeste da je Angela Merkel sve prepoznatljiviju međunarodnu ulogu krenula da preuzima tek nakon izvesnog broja godina na vlasti.

 

Valja podsetiti da je tek u krizom pogođenoj Evropi, koja je bila suočena s političkim i ekonomskomonetarnim šokovima, aktuelna nemačka kancelarka diskretno počela da izlazi iz berlinske zone komfora i da se angažuje na evropskom nivou kao neka vrsta koordinatora, pre svega unutar raspolućene evrozone i šengenskog područja. Nemačko vođstvo dočekano je manje-više kao prirodno i poželjno u ostatku Evrope, dok je u samoj Nemačkoj, nakon značajnog perioda podrške, postepeno počeo da jača front nezadovoljnih koji su se vodili utiskom da je njena vladavina sve više kosmopolitska i evrocentrična, odnosno, sve manje u ime samih nemačkih građana. Rast popularnosti radikalne Alternative za Nemačku (AfD) za mnoge poznavaoce objašnjava se vakuumom koji je preostao na desnom polu nemačkog biračkog tela nakon skretanja ka centru i "catch all" politike Angele Merkel, koja joj je omogućila dugo godina dominacije. Mnogi nezadovoljni građani su prigrlili populizam i ksenofobne stavove, kao antipod vladavini koju više nisu mogli da razumeju. I dok je Merkelova postupno postajala sve  ozbiljniji političar sve šireg formata, što je delom i specifikum spleta međunarodnih okolnosti koje su za to dale prostora, to je nešto što Karenbauer tek treba da nastoji da savlada, u nadi da bi to moglo ishodovati kredibilitetom koji je tokom svog mandata uspela da zadobije kancelarka Angela.

 

Uspostavljanje dijaloga sa konzervativnim delovima društva, koje se okreće drugim akterima u nedostatku drugog političkog izbora, veliki je izazov koji CDU treba da ugradi u svoje prioritete kako bi održao svoju ulogu velike partije i svoje samo ime, koje u ideološkom smislu više i naginje ka desnom delu političkog spektra. Na sreću, Karenbauer će u nastojanju da osigura deo ovih birača imati visokorazvijeni aparat CDU i iskustvo Angele Merkel. Ipak, bilo kakva javnija "intervencija" aktuelne premijerke u profilisanju nove predvodnice CDU mogla bi do izvesne mere i da odmogne Karenbauer u nastojanju da sebe prikaže kao nezavisnu političku ličnost, što je prerogativ svakog uspešnog političara. Premda je Karenbauer uspela da pokaže kako ima većinsku podršku u svojoj partiji, njen natpolovičan uspeh nije bio previše ubedljiv ni za njene kolege, ni za javnost: Anegret tek treba da pokaže ko je, i to najpre samim Nemcima, kojima bi i polagala političke račune. Tek nakon savladavanja tog, sve zahtevnijeg domaćeg zadatka Karenbauer bi mogla dobiti priliku da se oproba i kao evropska politička figura.