Nakon predavanja pisma britanske premijerke Tereze Mej predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku 29. marta, zvanično je započeta procedura pregovora o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva (UK) iz EU.

 

"Teško je očekivati da će Evropska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo uspeti da nađu dogovor o svim pitanjima u vezi sa britanskim izlaskom iz EU u naredne dve godine, s obzirom na veliki raskorak u pregovaračkim pozicijama između UK i Evropske unije, kao i unutar same Unije", kaže Sena Marić, viša istraživačica u Centru za evropske politike.

 

Vlada UK je ranije ove godine predstavila veoma ambicioznu viziju svog izlaska i budućih odnosa sa EU. Sena Marić objašnjava da „EU ima složen zadatak, a to je da pronađe jedinstvenu poziciju između što je veoma teško, s obzirom na različitost interesa i prioritetnih tema koje države članice imaju u bilateralnim odnosima sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Jedinstvena pozicija se može očekivati kad su u pitanju budući trgovinski odnosi i zaštita prava njihovih građana koji žive u UK“, kaže Sena Marić.

 

Kada je u pitanju odnos Ujedinjenog Kraljevstva prema Srbiji u naredne dve godine, treba naglasiti da dokle god se ne potpiše sporazum o izlasku iz EU, UK ima ista prava i koristi kao i ostale države članice.

 

U slučaju Srbije, ne treba očekivati da će UK kao tradicionalna država zagovornica politike proširenja EU pokazivati inicijativu za nju u narednom periodu.

 

"Može se očekivati da će u slučaju Srbije ona koristiti svoj uticaj kao članica EU za insistiranje na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, po čemu spada u jedne od 'najtvrđih' država članica. Samim tim, njen uticaj na dinamiku procesa pregovaranja članstva Srbije u EU će u narednim godinama i dalje biti veoma značajan. Ono što ne ide u prilog naporima Srbije da pridobije značajniju političku podršku rukovodstva EU za svoje članstvo je činjenica da će EU zbog kompleksnosti pregovora morati da uloži dosta resursa u rešavanje ovog pitanja", zaključuje Sena Marić.

 

Za više informacija o Centru za evropske politike posetite http://www.europeanpolicy.org/

Saopštenje Centra za evropske politike