Povodom stravičnih terorističkih napada u Briselu 22. marta, Centar za evropske politike izražava veliko žaljenje zbog gubitka nevinih ljudskih života i podržava napore belgijskih i evropskih vlasti da ovu situaciju stave pod kontrolu."Događaji u Briselu nažalost potvrđuju da ekstremističke grupe ne odustaju od svog cilja zastrašivanja i ubijanja nevinih i uništavanja evropskih vrednosti i načina života“, kaže Nebojša Lazarević, direktor CEP-a i član Užeg pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU.

 

Nakon prošlogodišnjih napada u Parizu i Briselu, pa tako i sada, u javnosti su se pojavila mišljenja koja ukazuju da je zbog šengenskog sporazuma, odnosno odsustva bezbednosne kontrole na granicama između zemalja EU, bilo moguće prokrijumčariti velike količine oružja kojima su izvršeni napadi.

 

"Ovakva mišljenja su veoma štetna i kontraproduktivna jer se time dozvoljava terorizmu da postigne svoj cilj – ukidanje slobode kretanja, koja je jedna od inherentnih vrednosti i glavnih principa na kojima EU počiva. Nedostatak mehanizama za borbu protiv globalnog terorizma može biti okidač da se na kraći rok preispituju šengenski propisi. Ipak, ne treba strahovati od kraha Šengenskog prostora zbog aktiviranja privremenog uvođenja unutrašnjih kontrola. Evropska unija je iz svake krize do sada izlazila jača i svesnija nedostataka koje bi trebalo da ukloni. Sama Unija je, na neki način, proizvod dobrih i zajedničkih rešenja na velike izazove“, ističe Lazarević.

 

Za više informacija o Centru za evropske politike posetite http://www.europeanpolicy.org/.

 

Saopštenje Centra za evropske politike