U proteklih šest godina u Srbiji je znatno smanjen broj međunacionalnih incidenata i oni su svedeni na samo sporadične slučajeve za koje su odgovorni pojedinci, izjavio je danas u Beogradu ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić. Od januara do oktobra ove godine zabeležena su 173 međunacionalna i verska incidenata, dok ih je u istom periodu prošle godine bilo 220, naveo je Dačić na skupu o perspektivama antidiskriminacije u Srbiji.

 

Dačić je rekao da je broj međunacionalnih incidenata smanjen i u Vojvodini i u centralnoj Srbiji, kao i da je u odnosu na 2004. godinu takvih slučajeva manje za 60%. Za izveštaj američkog Stejt departmenta u kome se kaže da prava manjinskih verskih zajednica u Srbiji nisu u potpunosti zaštićena, Dačić je rekao da MUP Srbije čini sve što je u njegovoj moći da zaštiti prava i bezbednost svih građana.

 

"Prošlo je vreme da neko Srbiji lupa šamare i packe", ocenio je ministar policije, odgovarajući na pitanje novinara u vezi s tim izveštajem.

 

Prema ispitivanju javnog mnjenja koje je u oktobru organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), svaki peti građanin u Srbiji bio je žrtva diskriminacije, a najugroženiji su Romi, nezaposleni, stari i žene.

 

Stalni koordinator UN za Srbiju Vilijam Infante rekao je da je Srbija učinila dosta u borbi protiv diskriminacije i da su na tom planu primetna poboljšanja u svakodnevnom životu. Infante je rekao da je cilj UNDP da promoviše vrednosti poput poštovanja ljudskih prava, radi suzbijanja diskriminacije u Srbiji.

 

Kao posebno važno, on je naveo održavanje gej parade u Beogradu 10. oktobra i činjenicu da se crkva, kako je naveo, distancirala od huligana.

 

"Crkva se distancirala od huligana, i to je jako važno", rekao je Infante u beogradskom hotelu Zira gde je UNDP organizovao konferenciju pod nazivom "Antidiskriminacija u Srbiji: presek i perspektive". On je ocenio i da je Srbija povećala broj žena na državnim funkcijama, kao i da im je omogućila rad u policiji.

 

Govoreći o položaju Roma, Infante je rekao da je za njihovu integraciju u srpsko društvo jako važno stvoriti uslove da romska deca pohađaju školu.

 

Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije Svetozar Čiplić podsetio je da je Srbija usvojila Zakon o zabrani diskriminacije i da je osnovala istituciju zaštitnika građana.

 

"Diskriminacija je posebno izražena prema manjinskim grupama", rekao je Čiplić i kao primer naveo težak položaj Roma i dodao da Srbija nastoji da ga popravi.

 

Izvor: Beta