Makedonske vlasti uveravaju građane da je domaće mleko bezbedno i da u njemu nema aflatoksina, ali je istovremeno ustanovljeno da u kukuruzu uvezenom iz Srbije ima i štetnog. Od početka afere s mlekom iz Srbije i Hrvatske, zvanično nije objavljena lista na kojoj se može videti količina aflatoksina u mleku u Makedoniji. Inače, Srbija je krajem 2012. godine upozorila Maledoniju na prisustvo aflatoksina u kukuruzu koji ta zemlja uvozi iz Srbije na šta su uvoznici reagovali prekidom uvoza srpske žitarice i kupovinom kukuruza iz drugim zemljama u regionu.

 

Portparol Vlade Aleksandar Georgijevski rekao je na konferenciji za novinare da u domaćem mleku nema aflatoksina i najavio da će uskoro biti objavljeni rezultati analiza.

 

Upitan za rezultate, direktor Agencije za hranu i veterinu Dejan Runtevski rekao je da su kontrole rađene u proteklih meseci i da do sada nije otkriven povećan nivo aflatoksina.

 

"Ne vidim zašto bi trebalo objavljivati rezultate, ako je aflatoksin u mleku ispod maksimalnog nivoa, treba da nam verujete", izjavio je za televiziju Kanal 5 Runtevski.

 

On je rekao da krave s farmi u Makedoniji nisu jele zaraženu stočnu hranu zato što vlasnici mlekara navodno hranu nisu nabavljali iz Srbije.

 

S druge strane, podaci Ministarstva poljoprivrede Makedonije i Privredne komore kažu da najviše stočne hrane, ali i žita i kukuruza dolazi baš iz Srbije. U Makedoniju je prošle godine uvezeno 56.743 tona kukuruza, a januara ove godine 1.798 tona.

 

Ministar poljoprivrede Ljupčo Dimovski rekao je da je Makedonija zavisna od uvoza stočne hrane.

 

Prvi signali dolaska zaraženog kukuruza, brašna ili stočne hrane došao je krajem prošle godine pošto se Dimovski sastao sa svojim kolegom iz Srbije, Goranom Kneževićem.

 

"Srbija je definitivno 'upalila crveno svetlo' za upozorenje, a to zaista treba da nas brine. Posle sastanka s kolegom iz Srbije i razgovora o aflatoksinima u žitu, uvoznici su zbog svoje zaštite prekinuli sve ugovore sa Srbijom i počeli da ga nabavljaju iz zemalja van regiona", izjavio je Dimovski.

 

U Makedoniji je uništeno 10 tona kukuruznog brašna zbog aflatoksina. U decembru je otkriveno da u 30 tona iz Srbije ima i štetnog, a dve tone od toga su dospele u prodavnice. Tada su stručnjaci upozorili da je to inspektorima makedonske agencije za kontrolu hrane promaklo.

 

"Od prve pošiljke od 28 tona, samo su dve tone završile na tržištu. Pola je ostalo u magacinima, a deo je vraćen dobavljačima", rekao je direktor Agencije za hranu i veterinu Runtevski.

 

Kontrola je tada vršena na Veterinarnom institutu u Skoplju i direktor te laboratorije Pavle Sekulovski ocenio je da je u nekim pošiljkama napravljen propust kontrole ili uzorci nisu doneti u laboratoriju koja može otkriti aflatoksine.

 

Posle prve pojave toksičnog kukuruznog brašna iz Srbije, laboratorija je dobila mnogo uzoraka.

 

"Našli smo poprilično pozitivnih uzoraka u prošla dva meseca i iz Makedonije i s Kosova", rekao je Sekulovski.

 

Laboratorija Veterinarnog instituta nije objavila rezultate kontrole mleka iz Makedonije, te je uglavnom ono ostalo na rafovima u prodavnicima odakle je povučeno svo mleko "Dukat" zbog odluke proizvođača, a uz to je 2.000 litara mleka "Imlek" povučeno iz magacina.

 

Pod nadzor je stavljeno i mleko koje se davalo deci u vrtićima i školama. Ministar rada i socijalne politike Spiro Ristevski uverava javnost da je to mleko ispravno i da je uglavnom od domaćih proizvođača.

 

"Sva hrana i mleko u vrtićima podleže kontroli. Roditelji nemaju zašto da brinu, sve je pod kontrolom", rekao je Ristevski.

 

U Makedoniju je 2011. ukupno uvezena 31.472 tona mleka i mlečnih proizvoda, a izvezeno 3.727. Vrednost izvoza je bio 10 miliona američkoh dolara, a uvoz je iznosio 52 miliona dolara.

 

Makedonska vlada je u nedelju 24. februara najavila da će povećati fitosanitarnu kontrolu uvoza, postaviti više inspektora na granične prelaze, a predvidela je zatvorske kazne od jedne do 10 godina za one koji zloupotrebljavaju hranu koja je štetna po zdravlje.

 

Izvor: Žana Lupevska, dopisnica Agencije Beta