{prioritet:0}{datum: 01.12.2016}{org: Evropski pokret u Srbiji}{mesto: Beograd}Forum za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) organizuje debatu o modelima i instrumentima finansiranja kulture i umetnosti u Srbiji u četvrtak, 1. decembra, u 13.00 u prostorijama EU Info centra (Kralja Milana 7).

 

Debatom pod nazivom "Kultura između tržišta i javnog finansiranja" Forum želi da podstakne dijalog o finansiranju sveukupne kulturne produkcije u Srbiji, od produkcije javnih ustanova i nezavisne scene do masovne kulturne produkcije, odnosno kreativnih inicijativa koje imaju ekonomski potencijal.

 

Na skupu će govoriti:

 

 • Vesna Marjanović, narodna poslanica, bivša predsednica Odbora za kulturu Parlamenta Srbije
 • Igor Stanković, Megakom Film, Festival autorskog filma, Kids Fest
 • Marijana Cvetković, Stanica za savremeni ples
 • Gojko Božović, Arhipelag
 • Dajana Đedović, Centar za kulturu "Vuk Karadžić", Loznica

 

  Moderatorka će biti Milena Stefanović, doktorand FDU, potpredsednica Foruma za kulturu EPuS-a.

   

  Rezultati javnih konkursa, od konkursa Ministarstva za finansiranje savremenog stvaralaštva, preko konkursa grada Beograda, izazivaju debate, ali i nezadovoljstvo pojedinih učesnika.

   

  Forum za kulturu EPuS-a skreće pažnju na temu budžetske preraspodele sume koja, sudeći prema najavama, ni u narednoj godini neće preći 1%.

   

  EPuS želi da iz različitih perspektiva ukaže na modele i instrumente finansijske podrške sektoru koji je marginalizovan i čiji su obrazovni i društveni potencijali nedovoljno prepoznati i podržani.